Tip en ven     

vorupør landingsplads historieFerieby og fiskerleje

Når man står på landingspladsen, evt. når en af kutterne kommer ind fornemmer man en by hvor turisme og fiskeri er i centrum.

Fiskeriet kan føres langt tilbage. Byen omtales første gang i 1689 - I 1851 indvies Vorupør’s første redningshus, ca. hvor Vesterhavsgade og Nordsøvej nu krydser hinanden.

I sidste halvdel af 1800-tallet kom der for alvor gang i fiskeriet. En nøglefigur i dette var Jens Munk-Poulsen, der efter at blive uddannet lærer vendte hjem til Vorupør. Efter hjemkomsten oprettede ham i 1887 Fiskercompagniet - et andelsselskab, hvor medlemmerne var sammen om at eje både, redskaber, udstyr m.m. Jens Munk-Poulsen var tilhænger af Indre Mission og i Fiskercompagniet var medlemsskab af Indre Mission et krav ligesom alkohol og tobak ikke var tilladt. I 1892 blev Vorupør Fiskeriforning så dannet som især er kendt for at afsætte fisk til hele Danmark. Disse 2 foreninger medvirkede til at Nørre Vorupør i 1911 fik sin mole. Dette er så grunden til at Nørre Vorupør blev den store by og Sønder Vorupør den lille.

Med anlæggelse af havne i bl.a. Thyborøn og Hanstholm har Vorupør oplevet en stor tilbagegang mht. fiskeri. To kuttere og nogle mindre joller/pramme bliver stadig trukket op på stranden.

Samtidig med tilbagegangen i fiskeriet begyndte udviklingen indenfor turisme. I begyndelsen på små værelser, senere kom der mange, dejlige sommerhuse.

Byens hovedstrøg, hvor forretningerne ligger spredt ender nede ved Vesterhavet. Vesterhavet er i sæsonen godt besøgt af børn og voksne, der vil opleve det nye havbad.

Vorupør ligger placeret mellem Vesterhavet og Danmarks første nationalpark,Nationalpark Thy, som er et område kendetegnet ved klitplantager - og det betyder at området faktisk er tilplantet.

Op i gennem 1600-1800 tallet var sandflugten så dominerende at man arbejdede på at finde nogle træer der kunne plantes herude og kunne holde til det friske vejr herude. Sandflugten var så alvorlig at kong Christian d. 3 sidestillede det at plukke planter i klitområderne med tyveri (1500-tallet).

Først da man planter marehalm til at holde på sandet bliver forholdene så man kan plante træer, man bliver dog nødt til først at lade de små skud gro inde i Thisted inden man flytter dem ud til vestkysten. Stedet i Thisted blev skænket thistedboerne af kong Christian 8. og bærer derfor navnet Christiansgave.

Nationalparken byder på mange muligheder for vandreture, cykelture både i klitområder, skovområder og søområder, hvor der også er mulighed for at fange en fisk eller to.